Nieuwe details Celdex: optimaal luchtdicht bouwen
Javascript is uitgeschakeld

Nieuwe details Celdex: optimaal luchtdicht bouwen

Geplaatst: 02-07-2020
Nieuwe details Celdex: optimaal luchtdicht bouwen

Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, luchtdicht bouwen is een van de belangrijkste aspecten als het gaat om energieneutraal bouwen en comfort. Zeker nu de BENG regelgeving in aankomst is, gaat luchtdicht bouwen een nog belangrijkere rol spelen in het bouwproces.

Luchtdicht bouwen betekent het wegnemen van ongewenste luchtstromen via kieren en naden van de gebouwschil. Omdat er veel verschillende situaties denkbaar zijn, zijn daar verschillende materialen voor nodig. In samenwerking met Celdex heeft Archidat Bouwformatie bouwdetails vervaardigd. In de details worden diverse scenario’s getoond hoe moet worden omgegaan met luchtdicht bouwen om zo de optimale luchtdoorlatendheid (Qv;10) van <0,15 dm3/s·m2 te behalen.

Luchtdicht bouwen bij nieuwbouw
Het mooie aan nieuwbouw is vanzelfsprekend de ontwerpvrijheid die daarbij komt kijken. Van tevoren kan al goed worden bepaald wat het eindresultaat moet bieden. Luchtdichtheid kan daarom vanaf het begin meegenomen worden in het ontwerp.

Goed moet worden nagegaan wat wel en niet in de fabriek kan worden bevestigd, welk materiaal wanneer een voorbehandeling nodig heeft, en of het om een buiten- of binnensituatie gaat. Daarnaast hebben ook constructieve onderdelen invloed op de keuze van een materiaal. De belangrijkste aspecten moeten tijdens het ontwerp al goed zijn uitgedacht, om zo de beste luchtdichting te waarborgen.

In de eerste 5 details wordt door middel van verschillende bouwknopen en bouwmethodieken getoond hoe verschillende materialen van Celdex worden toegepast binnen een nieuwbouwproject. Zo wordt in detail 1 getoond hoe om moet worden gegaan met een kozijn in combinatie met stapelbouw. Detail 2 t/m 5 gaan verder in op prefab betonbouw, waarbij de aansluiting tussen de begane grond-, verdiepingsvloer en het dak zijn behandeld.

Detail 9 t/m 10 behandelen diverse situaties binnen staalbouw, in dit geval gericht op utiliteitsbouw. Ook hier is het van belang om van tevoren in elke projectsituatie de juiste Celdex producten te selecteren.

Luchtdicht bouw bij renovatie projecten
Ondanks dat de ontwerpvrijheid bij een renovatieproject minder is, moet ook hier goed worden nagegaan waar zich eventuele problemen kunnen voordoen wat betreft ongewenste luchtstromen. Zodra bekend is welke onderdelen en materialen van een te renoveren gebouw blijven en verdwijnen, kan in het ontwerpproces dat daarop volgt worden gekeken waar de nodige afdichtingsmaterialen moeten worden toegepast om de optimale Qv;10-waarde te behalen. Bekijk hoe Celdex producten zijn toegepast tijdens de renovatie van twee standaardtype woningen.

Bekijk alle nieuwe details van Celdex

Overig bouwdetailsnieuws

 

Onze partners

  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
Sluit deze advertentie